Wednesday, May 16, 2012

aufa,rotavirus&spital

assalamualaikum...

hai sayang...

ok ni mama nak share pasai cik aufa kite yg manje sangat tuh...last week kami ber3 berholiday 5 hari 4 malam di hotel KPJ abd samad....heheh boley ea kire holiday... ceritanya bermula begini.....

hari selasa lepas bersamaan 8/5/2012 mama seperti biasa hantar aufa ke umah pengasuhnya, memula ok je...aufa salam mama, mama kiss aufa, aufa g kat mak dia, pastuh dia patah balik datang kat mama n peluk mama, mama cam pelik....mama tanye aufa, "nape nih?" opkos lah dia tak jawab kan..sebab aufa lom pandai menjawab..heheh. tetibe je dia terus muntah...abih baju, tudung,kain mama kene muntah aufa..tapi mama tetap menten cun je...kami (mama n mak aufa) berkira2 mungkin dia pening or loya sebab mama kiss gomol2 dia..mama terus g kije, n pesan kat mak aufa, lau ader muntah lagih kol mama....

sampai opis mama kije seperti biasa...dalam kol 11am mak aufa kol mama...dengan suara yg cemas dia beritahu yg aufa muntah2 n berak2... mama aper lagih..berdesupppppppp terus g amik aufa. masa mama amik aufa, aufa dah agak lemah...terus mama bawak g klinik swasta dekat tambak tu.. masuk bilik doktor, cek2 doktor kata kembung... amik ubat, bayar, aufa nampak ok sikit time nih..mama terus singah giant, cari yakult... bagi aufa minum n g meribron cark bubur utk aufa..sebab menurut mak aufa, satu bende tak masuk perut aufa lagih...suap aufa mkn, tapi tak nak...last2 mama lah yg perabih...

kol opis maklumkan mama amik cuti je lah ari tu, n terus bawak aufa balik, dalam keta aufa duduk ngan mama kat tpt driver...aufa dah berakkan mama...berak cair..bau dia...perghhhh bau taik kembung ko..time ni dia dah lepak balik, sampai umah, kami mandi bersama...pakaikan baju, berperang nak bagi aufa mkn ubat, bagi nenen n aufa pun tertidur dalam keletihan...mama baru je nak g mkn, aufa bangun dan muntah banyak222222, ngan terberak cair lagih. time ni mama dah rebeh2 air mata nangis, cian anak aku...mandikan aufa sekali lagih...n...

terus kol agent insurans medikel kad aufa, utk minta bantuan dia carikan spital mane yg kosong...coz mama yakin kompom aufa admited nnt...kemas2 baju dia,kol ayah maklumkan kami nak g spital n berdesup g spital pakar abd samad, menurut agent puteri wad kanak2 penuh...dalam perjalanan ke spital yg menggambil masa hampir sejam, aufa lemah sangat...tak de suara pun, last2 dia tertidur...

sampai sane mama paking, bawak aufa g kat amegensi, ramai lah plak orang, n doktor plak lom sampai lagih, sebab depa semua g round ward....ayah sampai ...haissss mungkin nurse tu kesian tgk kami n kami di hantar ke klinik dr khaidir utk rawatan, masa tunggu turn kat klinik dr khaidir aufa beyak2 lagih...mama mmg tak bawak cloth diapers aufa, so ayah terus g kedai kat situ beli pempes. salin n masuk bilik doktor, doktor cek n maklumkan mmg aufa kene tahan wad sebab aufa dah banyak hilang air dalam badan..

aufa memula ditempatkan di wad yg ader 6 katil satu bilik tuh, agak sukar utk mama nak breastfeedkan aufa, sebenarnya mama mintak yg bilik utk 2 pesakit tu je, tapi mase tuh penuh, so merase la mama 1 malam tidur dalam baby court ngan aufa tuh....haaa sape kate aku gemuk??? muat tau

cian aufa tau, tangan dia kene cucuk, kene masukkan air, bagi menggantikan cecair yg keluar...kejap2 berak,kejap2 berak..bile berak je...abih semua cadar kene..1 malam je 5 6 kali misi datang tukarkan cadar..dah lah setiap 4 jam sekali kene mkn ubat, dah lah aufa mmg susah nak mkn ubat..mmg menjadi trauma aufa bile nampak misi baju biru datang...sampaikan misi lalu je dia dah mengelabah nangis...

petang rabu tu kami dapat pindah ke bilik 2beded..sangat2 lah selesa...ade katil beso yg bleh mama baring same2 ngan aufa..time nih aufa masih berak2 n demam..sampai suhu panas aufa mencecah 39Co tau..risau mama... ayah pun tidur same kami kat sepital, so senang lah ayah nak g kije..dekat je ngan opis ayah kan..
ehhh lupa plak...hari rabu tu gak doktor mengesahkan aufa positif rotavirus...cian anak mama...so mama n ayah mesti kene cuci tangan bersih2 bile lepas bersihkan najis or muntah aufa. virus ni jatah tau kata doktor..dia dok dalam usus aufa, n selagi dia ada dlm usus aufa , ape yg masuk dalam peyut aufa mesti kua balik, virus ni gak mengakibat maut tau..that y doktor jaga aufa bebetul..

lama kami ber2 tak pijak tanah..wad aufa kat tingkat 5, so lau turun pun mmg x bleh kua..mane g mesti bawak besi sangkut botol air tuh...cian aufa..rakan kongis bilik kami adalah orang cina warga indonesia..tgk, kasihnya ibubapa pada anaknya...sanggup ke negara kita utk pulihkan anak dia yg kerap demam..menurut dia, di negara dia, doktor yg cek main agak2 je sakit ape..sebab tu dia kuakan statmen cam nih kat mama..." seringkali saja ke rumah sakit, tapi masih terus2an sakit".

hari sabtu aufa dibenarkan kua, walaupun belum sihat sepenuhnya, tapi dah ada peningkatan tahap kesihatan dia..dah ada selera makan, dah nak main, dah nak jalan...so sempena hari jururawat sedunia aufa dapat balik....yeyyyy

tq kepada semua yg sudi ziarah kami, yg sudi doakan kesejahteraan aufa n a million thanks pada semua misi2 n dokto2 yg rawat aufa...

hari ni aufa dah sihat seperti sediakala...
mase nih aufa paksa2 diri utk bermain...cian anak mama
luv, mamanaufal

3 comments:

  1. cian cik aufa.. xpe ye syg.. tu tandanya Allah ingt kt kita.. doakan supaya adik danish dijauhkn dr virus tu ye..

    ReplyDelete
  2. kesian aufa...akak muntah-muntah keracunan makanan pun dah penat..budak kecik lagilar..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah...selamat semua nyer....

    ReplyDelete

bukak lampu